Det finns många olika recept men detta är det enklaste eftersom det inte behöver stå i kylen över natten utan bara skall jäsa i en timma i rumstemperatur.
Du behöver
3 ägg
25g jäst
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk socker
1/2 tsk salt
rivet skal av 1/2 citron
150 g smör, kallt, skuret i tärningar
Rör i hop ägg och jäst. Blanda mjöl, socker, salt och citronskal. Finfördela smöret med en kniv och blanda i hop med för hand med de torra ingredienserna tills det är finfördelat. Kör snabbt i en köksmaskin. Tillsätt ägg- och jästblandningen och blanda snabbt till en deg som blir lite kladdig. Arbeta snabbt i hop degen på ett mjölat bakbord. Dela upp i 14 delar. Rulla 13 kulor och den biten du har igen rullar du 13 småkulor av och dekorerar på toppen av de större. Jäs under duk i drygt en timma. Värm ugnen till 225 grader, vispa upp ett ägg och pensla med lätt hand. Grädda på nedersta delen av ugnen i 10-12 minuter.
Mina står och jäser nu! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar